Nieuws

Kan Fries elektriciteitsnet alle zonne-energie aan?

Is het Friese elektriciteitsnetwerk wel bestand tegen alle duurzame zonne-energie die wordt opgewekt? Die vraag stelt de ChristenUnie in Provinciale Staten aan verantwoordelijk gedeputeerde Michiel Schrier. De partij wijst bijvoorbeeld op het grote aantal nieuwe zonneparken die op het elektriciteitsnetwerk worden aangesloten. Als de maximale capaciteit van het net is bereikt, zou de opgewekte zonne-energie verloren gaan.
Statenlid Richard Klerks van de ChristenUnie wil van de gedeputeerde weten hoe dat in Fryslân zit en of er mogelijk extra moet worden geïnvesteerd in de opslag van duurzame energie.

(bron: omropfryslan.nl)

Leeuwarder plan voor zonnepark bij Wirdum roept weerstand op

Inwoners van Wirdum, Dorpsbelang Wirdum/Swichum en Dorpsbelang Wytgaard willen via de Raad van State het bestemmingsplan Plan voor de Zon van tafel vegen. Volgens de tegenstanders biedt het bestemmingsplan ruimte om een zonnepark van 40 hectare aan te leggen bij de dorpen. De partijen zeggen hier ‘onrustig’ van te worden.

De gemeente Leeuwarden zegt dat de grootte van het park afgestemd moet worden op de hoeveelheid energie die er nodig is voor de dorpen. Maar volgens de Raad van State staat dat niet duidelijk omschreven. In het bestemmingsplan staat ook dat zonnecollectoren op twee meter hoogte moeten komen in plaats van de gebruikelijke meter. Dat heeft te maken met schapen die het gras in het gebied kort moeten houden. Een van de bezwaren is dat fietsers er niet overheen kunnen kijken.

De Raad van State zal zich nu buigen over de bezwaren en doet later uitspraak.

(bron: Omrop Fryslân)

Ernstige geluidshinder door warmtepomp van de buren

In DvhN van vrijdag 30 maart lezen we dat de Vereniging Eigen Huis vreest dat de hybride warmtepompen die nu gepromoot worden, zullen leiden tot grootschalige geluidsoverlast: „Straks hoor je in elke straat gebrom”.

Sinds half januari weten mijn vrouw en ik dat het nog erger is. De geluidsoverlast beperkt zich niet tot de straat, neen, het geluid dringt ongevraagd en brutaal de huizen binnen. Wat is het geval? Een buurman liet een hybride warmtepomp installeren aan de achterkant van zijn huis, pal naast onze slaapkamer. Het is een warmtepomp die 66 decibel geluid produceert, en hij is gekoppeld aan een cv-ketel die binnen hangt. Als het koud is, werken beide warmtebronnen en is er dus ook een dubbel geluid. Het aanhoudende onrustige geluid dringt door de binnenmuur heen die onze slaapkamer scheidt van de ruimte van de buurman. Aan deze binnenmuur is zijn cv-ketel bevestigd. De geluiden dringen door in onze slaapkamer, maar via de muren trekken ze door heel ons huis heen. Niet alleen onze nachtrust is hierdoor ernstig verstoord, maar uit héél ons huis is de rust en de stilte weg. We hebben dan ook een klacht over ernstige overlast ingediend. Maar dan blijkt pijnlijk wat er gebeurt als er geen duidelijke regelgeving van de overheid bestaat: we zijn totaal afhankelijk van de bereidheid van de buurman om serieus met onze klacht rekening te houden. Dit is niet voldoende basis voor een energie-transitie die niet alleen het milieu wil sparen, maar ook de mens.

(bron: Dagblad van het Noorden)

Over drie jaar geen traditionele cv-ketel meer

De traditionele cv-ketel om je huis mee te verwarmen gaat verdwijnen. Tenminste als het aan energiebedrijven, milieuorganisaties en de installatiebranche ligt. Ze willen dat woningeigenaren vanaf 2021 hun cv alleen nog kunnen vervangen door een (hybride) warmtepomp of een andere duurzame manier van verwarming. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is positief over warmtepompen, maar waarschuwt ook.

Een manifest waarin de coalitie van bedrijven en organisaties hun oproep doen, wordt vanmiddag aangeboden aan Diederik Samsom, die betrokken is bij de totstandkoming van het nieuwe Nationaal Energieakkoord. De opstellers, waaronder Greenpeace, Milieudefensie, Eneco en Essent, denken dat de ouderwetse cv niet meer afdoende is, als we de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs willen halen en de gaswinning in Groningen verder naar beneden gaat.

Volgens voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-Vni (de installatiebranche) zullen het klimaat en ‘Groningen’ onvermijdelijk leiden tot nieuwe rendementseisen aan cv-ketels. Maar deze installaties, die volledig op aardgas werken, kunnen niet aan die hogere eisen voldoen, denkt hij. Op dit moment heeft 95 procent van de Nederlandse huizen nog een traditionele cv-ketel.

Duurder
Het meest gebruikte alternatief voor een cv-ketel in een huis is op dit moment een (hybride) warmtepomp. Zo’n warmtepomp is nog (veel) duurder dan een cv. Daarom pleiten de bedrijven en organisaties voor een systeem waarbij je per woning een vast bedrag per maand betaalt voor de installaties die voor warmte en stroom zorgen. Als je je huis verkoopt, neemt de volgende eigenaar het servicecontract over. Dat wordt ook wel gebouw-gebonden financiering genoemd.

Met een volledige warmtepomp gebruik je geen aardgas meer. De warmte wordt elektrisch opgewekt, waardoor de CO2-uitstoot van je huis daalt met gemiddeld 50 tot 60 procent. Er bestaat subsidie voor.

Een andere optie is de zogenoemde hybride warmtepomp. Die wordt naast je cv geplaatst en is goedkoper dan een volledige warmtepomp. De hybride pomp, een soort omgekeerde koelkastmotor, doet het meeste werk. De cv-ketel gaat alleen aan als het erg koud is, en zorgt voor warm water in je keuken en douche. Met een hybride pomp daalt je CO2-uitstoot ongeveer 35 procent.

Tussenstap
Milieu Centraal denkt dat de hybride warmtepomp voor veel mensen een goed alternatief kan zijn, maar waarschuwt ook: “Bij een slecht geïsoleerd huis is een (hybride) warmtepomp een slecht idee”, zegt Puk van Meegeren van Milieu Centraal. “De warmte vliegt gewoon de deur uit en het huis is niet warm genoeg te krijgen. Ook de radiatoren moeten er geschikt voor zijn.”

Een hybride warmtepomp is bovendien een tussenstap. Uiteindelijk moet Nederland helemaal van het gas af. Dus zul je de jaren na aanschaf moeten gebruiken om nog een switch te maken naar helemaal gasloos. Milieu Centraal heeft alle informatie over alternatieven voor aardgas op een rijtje gezet, inclusief kosten en subsidiemogelijkheden.

Het grote probleem bij warmtepompen is de aanschafprijs. Anders dan bij zonnepanelen heb je zo’n pomp niet snel terugverdiend. In het beste geval heb je op het eind van de levensduur deze duurzame warmte voor hetzelfde geld als bij je traditionele cv. Je verdient er dus niet op, zoals bij zonnepanelen wel het geval is.Bij een hybride warmtepomp, waarbij je nog voor een deel gas gebruikt, ben je wel goedkoper uit dan met alleen aardgas. Want je verdient hem in 10 jaar terug, terwijl de levensduur 15 jaar is. En je CO2-uitstoot gaat flink naar beneden.

Kosten hybride warmtepomp, gemiddeld:

aanschaf: 4.000 euro

subsidie: 1.500 – 1.800 euro

beparing per jaar: 240 euro. Dit is bij een gemiddeld gasverbruik in een matig geïsoleerd huis.

(Bron: Milieu Centraal)

“Ons belangrijkste advies is verder dat je nooit stap 1 moet overslaan: kijken naar je isolatie. Als ergens isolatie ontbreekt, is isoleren voor besparing van CO2 én geld de slimste stap. Doe dus eerst een isolatiecheck, breng vervolgens de isolatie aan en ga als derde stap pas denken over een warmtepomp.”

Puk van Meegeren van Milieu Centraal heeft sinds een jaar zelf een hybride warmtepomp in zijn huis. Hij heeft gemerkt dat hij toch nog wat moet doen aan z’n radiatoren, om de warmtepomp beter te benutten en de gasketel minder hoeft te branden. Hij bespaart een paar tientjes aan energiekosten per jaar, maar heeft dan ook een lager energieverbruik dan gemiddeld. Tegelijk stoot hij minder CO2 uit.

Elk jaar worden volgens Uneto-Vni ongeveer 350.000 cv-ketels vervangen. Ongeveer 180.000 huizen in Nederland (2016) hebben al een warmtepomp, en steeds meer mensen nemen er een, zegt Milieu Centraal.

(bron: nos.nl)

Tips om te besparen op je energierekening

Zonder heel veel extra kosten te maken, maar door gewoontes aan te passen, bespaar je algauw honderden euro’s per jaar op je energierekening. Het is een kostenpost die je zelf in de hand hebt.

Met deze tips bespaar je bijna kosteloos op je energierekening.

Verminder sluipverbruik
De lampjes van de wasmachine, de oplader die je in het stopcontact laat zitten, de tv op stand-by en de router die ’s nachts aanstaat; allemaal voorbeelden van sluipverbruik. Maar ook verstelbare lattenbodems, de garagedeuropener, een afzuigkap en het ventilatiesysteem kosten energie als je ze niet gebruikt. Zet ze uit, zeker ’s nachts.

Koelkast en vriezer
Laat je koelkast en vriezer niet langer open dan nodig. Warme lucht stroomt naar binnen, daarna moet er extra hard gekoeld worden om op de juiste temperatuur te komen. Laat eten om diezelfde reden eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet.

Energielevering
In de jaren zestig werd aanbevolen om energievreters als de wasmachine en droger in de daluren te gebruiken zodat je profiteerde van het nachttarief. Een poging om het overspannen energienet iets te ontzien door spreiding van het energieverbruik. Tegenwoordig is het energienet zoveel beter dat dat niet meer nodig is en bespaar je zo nauwelijks nog op je kosten. Ga na of je een dag- en nachttarief hebt. Soms kost dat zelfs meer dan het enkeltarief. Dan loont het om te kiezen voor een ander soort levering.

Verlichting
Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen en doe het licht uit in ruimtes waar je niet bent, ook al is het maar voor even.

Verwarmingstips
“De grootste slag qua energiebesparing, sla je met de verwarming”, zegt Marlon Mintjes van MilieuCentraal. Zet je verwarming ’s nachts en als je weggaat op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Heb je vloerverwarming? Dan is 17 of 18 graden voldoende, het opwarmen duurt anders te lang. Houd tussendeuren gesloten, zo bespaar je gemiddeld al 190 euro per jaar volgens onderzoek van de TU Delft.
“Let er wel op dat je je huis voldoende ventileert,” adviseert Mintjes: “Het kost wat energie, maar het is geen verspilling: het is hard nodig voor je gezondheid.”

Wasmachine en droger
Laad je wasmachine vol, zo hoef je hem minder vaak te gebruiken. Heb je een droger? Centrifugeer je was dan goed voordat je je kleren in de droger stopt. Kleding die je strijkt, laat je even drogen op een rek. Licht vochtige kleding strijkt een stuk makkelijker en je gebruikt zodoende de droger minder.

Computer
Zit je thuis veel op de computer? Een laptop is energiezuiniger dan een desktop, maar de tablet is verreweg het zuinigst.

A+++
Bij veel elektrische apparaten vind je een energielabel. A+++ is op dit moment het beste label. Let bij wasmachines wel op: A+ is de onzuinigste klasse op het moment. Nieuwe wasmachines moeten volgens de regels van de Europese Unie minimaal energielabel A+ hebben.

(bron nu.nl)

Nieuw bestuurlid voor Energiek Goutum

Op woensdag 7 maart 2018 was de Algemene leden vergadering van Energiek Goutum. Op deze avond was er een bestuursverkiezing.

Volgens het schema van aftreden was Hans de Vries aftredend. Hans de Vries had besloten zich niet herkiesbaar te stellen. Dit betekent dat Energiek Goutum op zoek was naar een nieuwe secretaris. Kandidaten konden zich tot aanvang van de vergadering melden bij de voorzitter. Marian Scholten had zich als enige aangemeld bij de voorzitter.

De voorzitter bedankte Hans de Vries voor zijn inzet voor de coöperatie en wenst hem al succes met alles wat hem bezighoudt. Marian Scholten, lid van de coöperatie, neemt het stokje van Hans de Vries over. De aanwezigen stemden hier mee in.

Op de website staat een stukje over onze nieuwe secretaris. Dit kunt u hier lezen.

Gemeente Leeuwarden verkoopt boerderij Goutum, weilanden vol panelen

De gemeente Leeuwarden heeft haar stelp bij viaduct De Him ten zuiden van Goutum voor bijna 263.000 euro verkocht aan een particulier stel als woonboerderij.

Het gaat om de voormalige ‘pleats van Wallinga’ aan de oostkant van de Wergeasterdyk. Er zat nog 65 are land bij deze negentiende-eeuwse stelpboerderij. De overige landerijen zijn niet meeverkocht.

,,Van een volwaardig agrarisch gebruik was vrijwel geen sprake meer. Op een groot deel van de weilanden komt een zonnepark te liggen. Dit was aanleiding om het voortgezet gebruik door de voormalig eigenaar op te zeggen.’’ Voor de tamelijk vervallen bebouwing was bij de verkoop ruime belangstelling.

Stadsdeel De Zuidlanden

,,Om het gebruik als woonboerderij mogelijk te maken start de gemeente een uitgebreide ruimtelijke ordeningprocedure. Pas na het onherroepelijk worden van de woonbestemming vindt de overdracht plaats. Tot zolang wordt de boerderij door koper gebruikt voor tijdelijke bewoning.’’

De gemeente heeft de afgelopen twintig jaar veel boerderijen aangekocht voor aanleg van stadsdeel De Zuidlanden. Op aandringen van oud-PvdA-raadslid Hendrik ten Hoeve heeft de gemeente zich ten doel gesteld de historische exemplaren zo veel mogelijk te behouden.

(bron: lc.nl)

Heeft u zich al ingeschreven bij de Energy Battle?

Vanaf morgen begint de Energy Battle Friesland. Samen met een groot aantal Friese Energie Coöperaties en de Freonen Fan Fossiel Fry Fryslân organiseren we dit jaar de EnergyBattle Friesland! Op het moment van schrijven staan wij op de vijfde plaats en doen er twee inwoners van Goutum mee. Helpt u mee om Goutum energie te besparen? Schrijf u dan snel in via onze website. We hebben een speciale pagina gemaakt waar u meer informatie kan vinden over deze Energy Battle.

Wij doen mee om samen met verschillende huishoudens van een wijk of dorp het energie verbruik naar beneden te krijgen. Als wij bij de beste twee energiecoöperaties staan met de hoogste besparing in 2018 dan kunnen wij een “Sunflower” winnen t.w.v. €14.000,-. Ook voor individuele huishoudens zijn dit jaar leuke prijzen “te besparen”!

Voor meer vragen over dit project dan kunt u contact met ons opnemen.

Samen het dorp energie neutraal maken via een Energy Battle

Energiek Goutum streeft ernaar om een energie neutraal dorp te krijgen. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met Energy Battle Friesland. Samen met 10 andere energie coöperaties uit de provincie Friesland organiseren wij een energiebesparingswedstrijd. De afgelopen maanden is de slimme meter in het dorp geplaatst. Daarom doen we mee met deze Battle!

Wat is de Energy Battle?

Met de Energy Battle maken we energie besparen leuk. Samen met de deelnemers van een wijk, dorp of stad is er een competitie rondom energie besparen. Voor de twee energiecoöperaties met de hoogste besparing in 2018 is een “Sunflower” te winnen t.w.v. €14.000,-. Ook voor individuele huishoudens zijn dit jaar leuke prijzen “te besparen”!

Wanneer begint deze wedstrijd? De Energy Battle Friesland start op 1 februari 2018 en gaat door tot 1 februari 2019.

Deelnemende Energie coöperaties:

  • Energiek Goutum
  • Energie Coöperatie Westeinde/Leeuwarden
  • Mantgum
  • Griene Kooperaasje Frieslân
  • EKE Easterwierum
  • Spannum
  • Kubaard
  • EDW Woudsend
  • Wommels
  • Us Kooperaasje

Er is een competitie tussen de deelnemers en tussen de energiecoöperaties (hiervoor worden de gemiddeldes genomen van alles deelnemers van een bepaalde coöperatie). We kijken naar uw verbruik de laatste dertig dagen en vergelijken dit verbruik met het verbruik van het voorgaande jaar. Dat verbruik geeft u zelf op tijdens de wedstrijd. Een voorbeeld van hoe het eruit ziet staat hieronder.

Wat krijgt u nog meer?

Via de gratis applicatie krijgt u gedetailleerd inzicht in uw energieverbruik en in de terug levering van uw zonnepanelen. Behalve de Energy Battle krijgt u een Plus Account in de applicatie. De applicatie is een afsplitsing van SlimmemeterPortal.nl. Dit Plusaccount zorgt ervoor dat uw data voor de gehele periode inzichtelijk blijft maar ook dat u een maandelijkse rapportage krijgt over uw energieverbruik én u kunt gebruik maken van onze mobiele app. Normaal gesproken kost dit account € 1,50 per maand maar u krijgt dit geheel gratis. Hieronder ziet u een voorbeeld van het energieverbruik vanuit de applicatie.

Hoe doet u mee?

Heel eenvoudig: u moet een slimme meter hebben en dan meld u aan via deze link: www.energybattlefriesland.nl

Wie organiseert dit?

De Energy Battle is een gezamenlijk initiatief van de Friesche energiecoöporaties. Het wordt georganiseerd door de Freonen fan Fossylfrij Fryslan en de lokale energiecoöporaties.

De uitvoering van de Energy Battle is in handen van SlimmemeterPortal.nl. We zijn er van overtuigd dat de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van haar klanten en de bezoekers van haar websites van essentieel belang is voor haar activiteiten. Daarom gaan we met de grootst mogelijke zorgvuldigheid om met uw persoonlijke gegevens.

Samen slim besparen, zeg het voort!

Hebt u familie, vrienden of kennissen met een slimme meter en zijn zij nog niet bekend met deze Energy Battle, laat ze zich dan aanmelden! Ze kunnen zich inschrijven via de website van Energiek Goutum. Willen wij met Energiek Goutum winnen dan moeten de nieuwe aanmelders wel in het dorp Goutum wonen.

Scroll to top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com