Nieuws

Klant worden van NLD, zo GEK nog niet!

Wist u dat u door klant te worden van Noordelijk Lokaal Duurzaam (NLD) u automatisch lid bent van Energiek Goutum en daarmee Goutum ‘vergroent’? Hoe dit kan, dat leggen we u graag uit.

Energiek Goutum staat voor: ‘elke dag je eigen energie’. Wij willen niet alleen initiatieven in Goutum stimuleren en faciliteren, maar ook leden van de coöperatie in staat stellen om eigen duurzame energie op te wekken, ook als zij dit niet op of in hun eigen huis kunnen doen. Het uitgangspunt daarbij is maatschappelijk verantwoord en transparant ondernemen en het creëren van meerwaarde door het samen inkopen van materialen en diensten.

– Energiek Goutum stimuleert bewustwording als het gaat om energiebesparing in eigen huis
– Energiek Goutum stimuleert eigen energieopwekking om de eigen energiebehoefte te compenseren
– Energiek Goutum zoekt en biedt (eigen) mogelijkheden om te participeren in energieproductieparken die ontwikkeld worden in en rondom Goutum

Klant worden? Ga dan naar “word lid” op onze website.

‘Jaarlijkse stijging energierekening veel hoger dan 70 euro’

De gemiddelde energierekening stijgt vanaf 2019 harder dan verwacht. Volgens een prijsvergelijker valt de rekening vanaf dat jaar ruim 150 euro hoger uit, Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft het zelfs over 200 euro extra.
Op Prinsjesdag werd duidelijk dat huishoudens vanaf volgend jaar zo’n 70 euro meer kwijt zijn aan energie. Daar komt volgens prijsvergelijker Pricewise nog meer bij, door het gebruik van gas zwaarder te belasten en de belastingvermindering voor energie te verlagen.
Het zwaarder belasten van gas kost een gemiddeld huishouden, dat 1500 m3 gas en 3500 kWh stroom verbruikt, nog eens 24 euro extra. Daarnaast krijgt iedereen nu een tegemoetkoming van 373 euro via de belastingvermindering voor energie, die daalt met 62 euro naar 311 euro.

Vereniging Eigen Huis

Ook de Vereniging Eigen Huis rekende de plannen in het regeerakkoord door. De belangenorganisatie denkt dat de energierekening nóg hoger uitvalt. De vereniging zei gisteren dat een gemiddeld huishouden nu ongeveer 570 euro aan belastingen betaalt via de energierekening, maar dat door de maatregelen in het regeerakkoord dat bedrag in 2019 oploopt naar 770 euro.
Ook zegt de VEH dat volstrekt onduidelijk is hoe de nieuwe regering huiseigenaren gaat ondersteunen om energie te besparen. De vereniging is ook kritisch over het vervangen van de regeling rond zonnepanelen.

(bron NOS.nl)

Energie TIP 11 – Liever geen vloerverwarming?

Wilt u liever geen vloerverwarming? Door een speciale tochtstrip of stoffen rol, verkrijgbaar in allerlei stofjes en grappige uitvoeringen, onder of voor de deur te plaatsen blijven uw voeten ook lekker warm. Zorg er dan wel voor dat uw huis op een andere manier voldoende geventileerd wordt.

Doarpsenerzjy #Weidum

Namens Energiek Goutum willen wij Doarpsenerzjy Weidum feliciteren met het oprichten van een energie coöperatie.

Waar kunnen de inwoners van Weidum op rekenen:

Energiecoöperatie Weidum is opgericht om de inwoners van Weidum de kans te geven om energie af te nemen, waarvan zeker is dat ze duurzaam wordt opgewekt.

Vergroening van opwekking van energie is noodzakelijk om verdere aantasting van het leefmilieu te voorkomen. De via de coöperatie afgenomen energie is daadwerkelijk duurzaam opgewekt, terwijl die zekerheid er via de commerciële leveranciers niet is. Die energie is soms alleen administratief duurzaam

Energie TIP 9 – Ja/Nee sticker

Door een ja/nee sticker op uw brievenbus te plakken kunt u aangeven of u reclamepost wilt ontvangen. Zegt u nee tegen reclamepost, dan zegt u tegelijkertijd nee tegen het onnodig vaak opengaan (en openstaan) van uw brievenbus.

Zonne-energie uit Nederland beleeft ongekende piek

Nog nooit werd er in Nederland zo veel zonne-energie opgewekt als vandaag. Het aantal actieve zonnepanelen is hoger dan ooit. Combineer dat met de op veel plaatsen onbewolkte lucht en de vele zonuren op de langste dag van het jaar, en de opgewekte energie stijgt boven een theoretisch vermogen van 2400 megawatt. Dat staat gelijk aan de energie van drie gasgestookte energiecentrales.

Dat meldt Eneco op basis van gegevens van zijn zogeheten energiehandelsvloer, waar vraag en aanbod van energie samenkomen.”Alle zonnepanelen samen zijn in staat per uur het piekvermogen van 2400 megawatt te produceren”, zegt een woordvoerder van Eneco. “Omdat de dag vandaag het langst is en de zon voortdurend schijnt, leveren de panelen continu dat piekvermogen.”

Ook hoger verbruik

Behalve dat er meer zonne-energie wordt opgewekt, wordt er ook meer energie gebruikt. Dat zit hem vooral in het aantal extra airco’s die mensen inzetten of andere koelsystemen die overuren draaien vanwege de hitte. Op een warme dag als deze wordt daardoor 10 procent meer energie gebruikt dan normaal is voor deze tijd van het jaar. De extra zonne-energie vangt de extra vraag overigens ruimschoots op.
Warmte speelt geen rol.
Woordvoerder Eneco
De capaciteit van de Nederlandse zonnepanelen is met 30 procent gestegen het afgelopen jaar. Dat komt volgens Eneco vooral doordat steeds meer huishoudens een zonnepaneel op het dak plaatsen. Dat panelen extra goed werken op zomerse dagen als vandaag, heeft volgens een woordvoerder niets te maken met de warmte. “Het gaat vooral om het aantal uren licht, de mate van bewolking en de hoek van de zon.”

(bron nos.nl)

Scroll to top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com