Nieuws

Zonne-energie uit Nederland beleeft ongekende piek

Nog nooit werd er in Nederland zo veel zonne-energie opgewekt als vandaag. Het aantal actieve zonnepanelen is hoger dan ooit. Combineer dat met de op veel plaatsen onbewolkte lucht en de vele zonuren op de langste dag van het jaar, en de opgewekte energie stijgt boven een theoretisch vermogen van 2400 megawatt. Dat staat gelijk aan de energie van drie gasgestookte energiecentrales.

Dat meldt Eneco op basis van gegevens van zijn zogeheten energiehandelsvloer, waar vraag en aanbod van energie samenkomen.”Alle zonnepanelen samen zijn in staat per uur het piekvermogen van 2400 megawatt te produceren”, zegt een woordvoerder van Eneco. “Omdat de dag vandaag het langst is en de zon voortdurend schijnt, leveren de panelen continu dat piekvermogen.”

Ook hoger verbruik

Behalve dat er meer zonne-energie wordt opgewekt, wordt er ook meer energie gebruikt. Dat zit hem vooral in het aantal extra airco’s die mensen inzetten of andere koelsystemen die overuren draaien vanwege de hitte. Op een warme dag als deze wordt daardoor 10 procent meer energie gebruikt dan normaal is voor deze tijd van het jaar. De extra zonne-energie vangt de extra vraag overigens ruimschoots op.
Warmte speelt geen rol.
Woordvoerder Eneco
De capaciteit van de Nederlandse zonnepanelen is met 30 procent gestegen het afgelopen jaar. Dat komt volgens Eneco vooral doordat steeds meer huishoudens een zonnepaneel op het dak plaatsen. Dat panelen extra goed werken op zomerse dagen als vandaag, heeft volgens een woordvoerder niets te maken met de warmte. “Het gaat vooral om het aantal uren licht, de mate van bewolking en de hoek van de zon.”

(bron nos.nl)

Scroll to top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com