Nieuws

Gas en stroom kosten gemiddeld huishouden volgend jaar 110 euro meer

Na de aankondiging dat de energiebelasting volgend jaar omhoog gaat, verhogen de grootste leveranciers ook hun tarieven. Een gemiddeld huishouden is daardoor over het hele jaar gemiddeld 110 euro meer kwijt, meldt de prijsvergelijkingssite Pricewise.
Essent en Eneco hebben een verhoging van hun tarieven aangekondigd. Nuon heeft de prijsstijging niet bevestigd, maar volgens Pricewise krijgen klanten wel berichten over hogere tarieven.
Essent rekent volgend jaar 32 euro meer voor een gemiddeld verbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas. Bij Eneco is dat 30 euro. Op basis van de berichten aan klanten van Nuon verwacht Pricewise een stijging van 28 euro.

De prijsvergelijker is niet verrast door de prijsverhogingen. “Een stijging van de tarieven zat er al aan te komen, omdat ook de inkoopprijzen voor gas en stroom de afgelopen tijd omhoog zijn gegaan”, zegt directeur Hans de Kok.

Energiebelasting
De hogere energiebelasting is het meest te voelen in de huishoudportemonnee. Een gemiddeld gezin is volgens Pricewise volgend jaar 68 euro meer kwijt aan de heffingen.
Vorige maand waarschuwde Vereniging Eigen Huis al voor de hogere energiebelasting. Volgens de VEH is de stijging veel groter dan het kabinet had aangekondigd.
De netwerkkosten stijgen volgens Pricewise met gemiddeld 12 euro.

  • De energierekening bestaat uit verschillende onderdelen: het tarief dat de leverancier (zoals Essent, Eneco en Nuon) rekent, de netwerkkosten die de netbeheerder (bijvoorbeeld Liander en Stedin) in rekening brengt en belastingen.

(bron: nos.nl)

Scroll to top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com