Nieuws

Zonnepanelen gekocht vóór 20 juni 2013? Vraag alsnog btw terug

Huiseigenaren die vóór 20 juni 2013 zonnepanelen hebben gekocht, kunnen mogelijk alsnog de btw over de aanschaf en installatie van de panelen terugkrijgen. Aanleiding hiervoor is een arrest van de Hoge Raad van vrijdag 15 december.

Update 28 december 2017: Vandaag ontvingen we onderstaande toelichting van het ministerie van Financiën over de manier waarop de Belastingdienst de verzoeken gaat behandelen:

  • Als een verzoek om uitreiking van een aangiftebiljet over tijdvakken in 2012 uiterlijk 31-12-2017 door de Belastingdienst wordt ontvangen, ontvangt de verzoeker een papieren aangifte. De indieningstermijn voor die aangifte is een maand. Die aangifte kan niet digitaal worden gedaan.
  • Als een verzoek om uitreiking van een aangiftebiljet over tijdvakken in 2012 na 31-12-2017 door de Belastingdienst wordt ontvangen, wordt het verzoek voorlopig aangehouden. De verzoeker ontvangt dan (nog) geen aangiftebiljet. De gevolgen van het arrest voor deze gevallen worden namelijk nog bestudeerd.
  • Als de Belastingdienst een verzoek om uitreiking van een aangiftebiljet over tijdvakken in 2011 of eerder ontvangt, wordt dit verzoek voorlopig aangehouden. De verzoeker ontvangt dan (nog) geen aangiftebiljet. De gevolgen van het arrest voor deze groep worden namelijk nog bestudeerd.

Advies Vereniging Eigen Huis: Het ministerie wil dus nog geen toezeggingen doen over de consequenties als de zonnepanelen vóór 1 januari 2012 zijn aangeschaft. Vereniging Eigen Huis adviseert ook deze kopers om vóór 1 januari 2018 teruggave te vragen.

Update 27 december 2017: Het ministerie van Financiën geeft aan dat kopers van zonnepanelen van vóór 20 juni 2013 vóór 1 januari 2018 een teruggaveformulier moeten aanvragen. Dat formulier moeten zij binnen één maand na ontvangst terugsturen. Het ministerie wil nog geen uitspraak doen over de consequenties voor zonnepanelen die vóór 1 januari 2012 zijn aangeschaft. Vereniging Eigen Huis adviseert ook deze kopers om vóór 1 januari teruggave te vragen.

Vereniging Eigen Huis adviseert mensen met zonnepanelen om vóór 1 januari 2018 alsnog een verzoek tot teruggave bij de Belastingdienst te doen. Voor een gemiddelde installatie gaat het om enkele honderden euro’s.

Verzoek vóór 1 januari indienen

De Belastingdienst heeft Vereniging Eigen Huis op donderdag 20 december toegezegd in elk geval de verzoeken tot teruggave in behandeling te nemen van mensen die tussen 1 januari 2012 en 20 juni 2013 zonnepanelen hebben gekocht. Voorwaarde is wel dat het verzoek tot teruggave vóór 1 januari 2018 is verstuurd naar de Belastingdienst.

Wat als u vóór 1 januari 2012 zonnepanelen heeft gekocht?

Op dit moment is nog onduidelijk hoe de Belastingdienst omgaat met verzoeken over aankopen die zijn gedaan vóór 1 januari 2012.

Op 20 juni 2013 deed het Hof van Justitie van de Europese Unie uitspraak in de zaak Fuchs. Sindsdien kunnen particulieren met zonnepanelen onder voorwaarden btw-ondernemer worden en zo de btw op aanschaf en installatie terugvragen.

Kopers na 20 juni 2013 hebben 5 jaar de tijd

Voor kopers van na 20 juni 2013 heeft toenmalig staatssecretaris Weekers een uiterste termijn gesteld. Dat betekent dat de aanvraag binnen vijf jaar na het kalenderjaar van aanschaf moet zijn ingediend. De Hoge Raad oordeelde vrijdag dat de wet geen termijn stelt, waardoor ook consumenten die vóór 20 juni 2013 zonnepanelen kochten voor btw-teruggave in aanmerking komen.

Stappenplan en voorbeeldbrief

Gebruik ons stappenplan en voorbeeldbrief om de btw-teruggave te regelen:

(bron: eigenhuis.nl)

Scroll to top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com