Nieuws

Energiek Goutum in het nieuws (LC)

Gasvrij in 2050, maar Samsom heeft grotere haast

,,We moeten tot 2050 duizend huizen per dag klaar maken voor de aardgasvrije toekomst. Nu doen we vijftig per week. Dat is te weinig’’, aldus Diederik Samsom.

De oud-PvdA-leider schetste woensdagavond in Goutum de ruwe contouren van een klimaatakkoord over de 7 miljoen woningen en de 1 miljoen andere gebouwen in den lande. Samsom zit namens minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) de Klimaattafel gebouwde omgeving voor. Hij moet binnen twee weken rapporteren.

Wijk voor wijk

Hoofdopdracht van die sector is het maken van een plan voor vervanging van aardgas als warmtebron, ten gunste van elektriciteit en warmte uit de diepe ondergrond, oppervlaktewater en afvalwater.
Samsom stortte in dorpshuis Ien en Mien een spraakwaterval uit over leden en belangstellenden van de plaatselijke energiecoöperatie. ,,We hebben tot 2050, maar ik heb grotere haast. Ik doe het liever in 20 jaar.’’ Gemeentebesturen moeten de gasvrijmaking wijk voor wijk en dorp voor dorp plannen aan de hand van een ‘afwegingsleidraad’.

Banen en innovatie

Het wordt volgens Samsom een mammoetoperatie, die ,,voor 90 procent uit communicatie en psychologie’’ zal bestaan. Maar de ,,grote verbouwing’’ biedt ook een gouden kans voor mbo’ers op een baan waar ambachtelijk vakmanschap en hersenarbeid samenkomen.
Zonder nieuwe uitvindingen en innovatie zal Samsoms verbouwing niet op tijd af zijn. Geothermie moet in twaalf jaar vertwintigvoudigen, zegt hij. Warmtepompen moeten kleiner en goedkoper worden en ,,niet meer zo’n teringherrie’’ geven.
Over de beoogde financiering liet de toponderhandelaar weinig los, over de lastenverdeling zelfs helemaal niets. ,,De benodigde ruimte moeten we in de energierekening proppen’’, zei hij.

Gunstiger voorwaarden

De belasting op aardgasverbruik zal drastisch stijgen, die op stroomverbruik flink dalen. Vier miljoen particuliere huizenbezitters moeten gunstiger geld kunnen lenen. Dit kan volgens Samsom door de financiering voor het gasloos maken van het huis aan het pand te koppelen in plaats van aan de eigenaar.
Dit beperkt het risico van de banken met gunstiger voorwaarden als uitkomst.
Kun je nog wel rustig een nieuwe cv-ketel kopen, wilde de zaal weten. Samsom vindt van wel: ,,Ja hoor, als u hem nodig heeft. Wacht u de verbouwing maar rustig af. Het kan best zijn dat u pas over vijftien jaar aan de beurt bent.’’

(bron: lc.nl / foto: hoge noorden/Jaap Schaaf)

Scroll to top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com