Nieuws

Remmen of gas geven?

Er moet de komende jaren enorm veel gebeuren om Nederland van het gas te krijgen. Toch was de boodschap van Diederik Samsom enigszins dubbelzinnig. Hij presenteerde zijn plannen voor wat hij ‘De Grote Verbouwing’ van Nederland noemt.

‘Is uw gasketel aan vervanging toe? Koop dan gerust een nieuwe, de gemeente komt vanzelf bij u langs’, aldus Samsom. ‘De verduurzaming van Nederland gaat volgens hem grotendeels betaald worden uit de energierekening. ‘De belasting op gas gaat de komende jaren met 75% omhoog en die op elektriciteit met 50% naar beneden.’ Dat maakt de investering in een gasketel volgens ons toch riskant. Juist om de innovatie in duurzame technieken aan te jagen, zouden wij in Goutum nu al willen inzetten op zonnepanelen en elektrische warmtepompen. En als de belastingplannen van Samsom inderdaad werkelijkheid worden, dan gaat dat met het der jaren alleen maar meer geld opleveren. Hier kunt u de presentatie vinden van Diederik Samsom.

Viktor Jakobsen, CEO van Energeia Asset Management, rekende juist uit hoeveel zonnepanelen kunnen opleveren. Zelfs zonder subsidie. Hij presenteerde de plannen van EAM voor de bouw van het zonnepark langs de Wâldwei. Een innovatief plan met tweezijdige (bifaciale) zonnepanelen. Die vangen niet alleen rechtstreeks zonlicht op maar ook de weerkaatsing, waardoor zij ongeveer 30% meer rendement kunnen leveren. EAM stelde EnergiekGoutum voordelen van het park in het vooruitzicht, bijvoorbeeld in de vorm van financiële ondersteuning en ruimte voor eigen zonneprojecten of de mogelijkheid om lokaal opgewekte stroom af te nemen. Hier kunt u de presentatie vinden van Viktor Jakobsen.

De kleine honderd belangstellenden hoorden verder Bouwe de Boer een bloemlezing geven van allerlei activiteiten die in Leeuwarden op stapel staan, zoals de Elfwegentocht van 1 tot 14 juli. Wij als Energiek Goutum mochten zo’n 10 nieuwe leden verwelkomen en bijna even zoveel leden met mooie prijzen naar huis gaan. Hier kunt u de presentatie vinden van Bouwe de Boer.

Al met al een geslaagde avond met dank aan sponsors, vrijwilligers en vele andere dorpsgenoten.

Scroll to top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com